Graszoden kopen, leggen en genieten van je tuin

pergola

Het klinkt zo eenvoudig; graszoden kopen, leggen en genieten van je tuin; en dat is het ook! Wil je ook binnen een dag een groen gazon hebben dan moet je geen gras gaan zaaien, maar graszoden kopen. Wanneer je gras gaat zaaien dan duurt het wel enkele weken voor je de eerste grassprieten ziet verschijnen en je kunt pas na meerdere weken op het gras lopen. Graszoden kopen is dan de oplossing. De graszoden worden geleverd op een rol van 40 centimeter breed en 250 centimeter lang. Je bestelt het benodigde aantal meters en haalt deze op bij de leverancier. Let er op dat je de graszoden wel binnen 18 uur moet leggen anders heb je kans dat ze niet goed aangroeien.

Het leggen van graszoden is vrij eenvoudig

Na het graszoden kopen moet je ze zo snel mogelijk leggen. Het leggen gaat als volgt: je begint bij de rand van het gazon en rolt de graszode er strak langs. De tweede zode rol je er strak naast en je duwt de zoden strak tegen elkaar. Is de zode te lang dan kun je deze afsnijden met een lang mes. Die stukken kun je bewaren om slechtere stukken mee te vervangen. Heb je het hele gazon dichtgelegd met graszoden dan kun je met aarde of potgrond de kieren en gaten aanvullen. Ga er daarna met een wals in schuine richting overheen. Hierdoor sluiten de zoden nog beter aan. Het gazon is klaar en ook al (voorzichtig) beloopbaar.

Wanneer kun je graszoden kopen en hoe moet je ze behandelen

Graszoden kopen in de winter is geen enkel probleem, ook dan moet je ze dan zo snel mogelijk leggen. Het is belangrijk om bij de randen en over de naden van de zoden extra zwart zand te gooien tegen het uitdrogen. De zoden gaan pas in het voorjaar groeien, maar dan moet er wel goede bemesting zijn geweest. Graszoden kopen in het voorjaar en de herfst is geen probleem, maar ook hier geldt dat de zoden zo snel mogelijk op de grond gelegd moeten worden om te voorkomen dat ze uitdrogen en om ervoor te zorgen dat ze gaan wortelen. Of het verstandig is om graszoden te leggen in de zomer is afhankelijk van het weer. Je kunt dit beter niet doen in een droge of warme periode. Hou de weersvoorspelling in de gaten en zorg voor goede besproeiing waarbij de ondergrond niet kletsnat moet worden.

Het onderhouden van graszoden

Vooral bij pas gelegde graszoden is onderhoud belangrijk daarom hier enkele tips:

·         Maai pas na een dag of 10 voor de eerste keer maar niet korter dan 4 cm

·         Haal het gemaaide gras van het gazon om dode plekken tegen te gaan

·         Probeer elke week te maaien

·         Na een maand mag het gras korter worden gemaaid (2 tot 3 cm)

·         Bemest het gras na 6 weken en herhaal dit elke 8 weken

·         IJzersulfaat kan mos groei voorkomen

·         Zorg voor voldoende besproeiing, maar zorg ervoor dat de grond niet kletsnat wordt

·         Verticuteer het gras voor de eerste keer na een jaar en doe dit dan 2 keer per jaar. Met verticuteren zorg je voor meer lucht, licht en water in het gras

·         Kale plekken kun je stevig inzaaien  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *