Groendak – wat is het en wat zijn de voordelen

Een groendak is een laag levende, meerjarige vegetatie die over een waterdichtingssysteem wordt aangebracht. Groen daken worden ook wel vegetatieve of ecologische daken genoemd. Zij kunnen in drie hoofdcategorie├źn worden onderverdeeld – extensief, intensief en semi-intensief.

Soorten groene daken

Er zijn drie hoofdvormen van groen daken: intensief, extensief en semi-intensief. Zij worden onderscheiden door de hoeveelheid gebruikte vegetatie.

Een andere factor die deze soorten van elkaar onderscheidt, is de hoeveelheid arbeid die nodig is om ze te onderhouden. Intensieve groen daken vergen, zoals de naam al aangeeft, veel meer werk omdat ze het onderhoud van individuele plantensoorten en het onderhouden van een echte tuin omvatten.

Extensieve groen daken daarentegen kunnen natuurlijk en onbeperkt groeien en vereisen slechts jaarlijkse wieden en bemesting. Semi-intensieve groendaken hebben kenmerken van beide typen.

Voordelen van groene daken

Esthetische verbeteringen

Urban landscaping is al lang populair als een gemakkelijke en doeltreffende strategie om de bebouwde omgeving te verfraaien en de investeringsmogelijkheden te vergroten.

Beheer van regenwater

In groendaken wordt water opgeslagen door het substraat en vervolgens geabsorbeerd door de planten, vanwaar het via transpiratie en verdamping wordt teruggevoerd naar de atmosfeer.

In de zomer kunnen groendaken 70-90% van de regen die erop valt tegenhouden. In de winter kunnen ze 25-40% van de neerslag vasthouden.

Bovendien verminderen groene daken de hoeveelheid afvloeiend regenwater en verkorten ze ook de tijd dat het regenwater wegstroomt, wat leidt tot minder belasting van de rioleringsstelsels tijdens piekperiodes.

Vermindering van het hitte-eilandeffect

Door de dagelijkse cyclus van dauw en verdamping kunnen planten op verticale en horizontale oppervlakken steden tijdens de hete zomermaanden afkoelen en het stedelijke hitte-eilandeffect verminderen. Anders zou het door de vegetatie geabsorbeerde licht in warmte-energie worden omgezet.

Groen daken kunnen ook helpen de verspreiding van stof en deeltjes door de stad te verminderen, evenals de productie van luchtverontreiniging.

Dit kan een rol spelen bij de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de aanpassing van stedelijke gebieden aan toekomstige klimaten met warmere zomers. groendak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *